Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009

ΜοναστηράκιΤις τελευταίες μέρες σκέφτομαι να κατέβω Μοναστηράκι να πάρω καμιά χάντρα μπλε γιατί μεταξύ μας...φτου φτου..μακρυά το κακό το μάτι από εμάς, αλλά τίποτα...με τέτοια ζέστη...ουφ!..που να πας;!
Οπότε αφού κάθομαι σπίτι, (με κλιματιστικό φυσικά...είπαμε ζέστη), είπα να ψάξω πληροφορίες για το Μοναστηράκι Μια ιστορία δεν θα την έχει; Την έχει...!!! :-)
Λοιπόν:
Το Τζαμί νομίζω πως όλοι το έχουμε παρατηρήσει βγαίνοντας από το σταθμό. Αυτό χτίστηκε από τον Τούρκο βοεβόδα Τζισταράκη το 1759 με υλικό παρμένο από παλιά κτίρια. Για το μαρμαροκονίασμα των τοίχων, ανατινάχτηκε η 17η κολόνα του Ναού του Ολυμπίου Διός. Οι παλιοί Αθηναίοι πίστευαν ότι κάτω από κάθε κίονα του ναού βρισκόταν παγιδευμένη μία κατάρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε με το ξέσπασμα λιμού στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, ο ναός του Διός θρήνησε τόσο δυνατά την καταστροφή της στήλης, που εκείνο το βράδυ κανείς δεν κοιμήθηκε στην Αθήνα. Ηρέμησε μόνο με την δολοφονία του βοεβόδα. Μετά την Επανάσταση του 1821 χρησιμοποιήθηκε το κτήριο για συνελεύσεις και το 1924 μετατράπηκε σε λαογραφικό μουσείο. Ο Γ. Δροσίνης προσέφερε δύο πολύτιμες συλλογές, τα έπιπλα, σκεύη και εικόνες από τον Δανό Κ. Πελφ και τα ιαπωνικά αγγεία του Γρ. Μάνου. Το μετονόμασε σε Εθνικό Μουσείο Κοσμητικών Τεχνών. Σήμερα στο τζαμί στεγάζεται συλλογή κεραμικών
Στην πλατεία βρίσκεται η πρώην καθολική εκκλησία. Την εποχή της φραγκοκρατίας ήταν ιδιόκτητη μονή του Νικόλαου Μπονεφατσή. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αναφέρεται σαν μετόχι της μονής Καρέα στον Υμηττό. Κατά τα νεότερα χρόνια μεταβλήθηκε σ' ενοριακό ναό, όπου τιμάται η κοίμηση της Θεοτόκου.

Μεταξύ μας ε;!...το καλύτερο πράγμα στο Μοναστηράκι είναι το παζάρι...το γιουσουρούμ όπως λέγανε...Νομίζω πως όλοι έχουμε πάρει πράγματα από εκεί..!
Να και φώτος από εκεί:

...........

Για αρχή νομίζω καλά ήταν...πάω στο παζάρι για τα επόμενα ψιλά τακούνια!!....
makia...se olous....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου